فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا… (روم، ٣٠)
So turn your face towards the pure religion of God!چرا وبسايت امام اعظم ابوحنيفه (رح) ؟
چرا وبسايت امام اعظم ابوحنيفه (رح) ؟
شايد براى بسيارى از مخاطبان، اين سئوال مطرح شده باشد كه چرا اين سايت، به اسم امام اعظم ابوحنيفه (رح) نامگذارى شده؟
قطعاً به اين خاطر نيست كه او اصالتاً به كشور ما ( افغانستان ) تعلق دارد و اين اقدام از سر تعصب نژادى و پيوند تبارى با او صورت گرفته. بل از جهتى انتخاب شده كه امام الائمه ابو حنيفه (رح) داراى اوصاف و ويژه گى هاى استثنايى و بينظيرى بود، كه ذيلاً بر ميشماريم:
١ – امام ابوحنيفه ( رح) تابعى بود. تابعى كسى است كه یک یا چند نفر از صحابه رسول خدا را ملاقات کرده باشد. در روزگار امام، چهار تن از حضرات صحابه كرام مثل: حضرت انس بن مالك، حضرت عبدالله بن أبى اوفىٰ، حضرت سهل بن سعد ساعدى و حضرت ابو طفيل عامر بن واثله (رض) حيات داشته اند و امام با ايشان ملاقات نموده.
٢ – امام ابوحنيفه (رح) در قرن اول بعثت رسول گرامى (ص) به دنيا آمده، كه از آن به ( خير القرون ) ياد ميشود. از نبى كريم (ص) روايت شده كه: بهترين مردم، مردمان قرن من اند، سپس آنانى كه بدنبال شان مى آيند، بعد از آن، كسانى اند كه بدنبال ايشان مى آيند.
٣ – امام ابوحنيفه (رح) از نوادر علمى روزگار خود و سرآمد علم كلام، فقه و حديث بود كه در عصر تابعين، اجتهاد نمود و فتوا داد. آنهم در كوفه، شهرى كه ١٠٥٠ صحابى و ٢٤ تن از اصحاب بدر در آن زيسته بودند و عصرى كه علوم دينى در عرصه هاى مختلف آن، به كمال ارتقاء رسيده بود.
٤ – امام ابوحنيفه ( رح) علم دين را از سرچشمه هاى ناب و زلال آن فراگرفت. او از حماد و وى از ابراهيم فراگرفت، كه او نيز از حضرت عمر بن خطاب (رض)، حضرت على ابن ابى طالب (رض)، حضرت عبدالله بن مسعود (رض) و حضرت عبدالله ابن عباس (رض) آموخته بود. علاوه بر اين، تعداد اساتيد امام را چهار هزار تن گفته اند.
٥ – امام ابوحنيفه (رح) شاگردان زياد را تعليم داد كه بسيارى از آنها بمدارج رفيع فقاهت، امامت و فتوا رسيدند و بعضى از شاگردانش، آموزگار و استادِ ساير امامان فقه و حديث نظير امام شافعى (رح) و امام بخارى (رح) شدند. پنج تن از شاگردان معروف وى، امام ابويوسف، امام محمد بن حسن شيبانى، امام زفر بن الهذيل، امام عبدالله بن مبارك و امام حسن بن زياد لؤلؤيى كوفى است.
٦ – امام ابوحنيفه (رح) از نخبه گان علم كلام در عصر خود بود. مضافاً او اولين كسى بود كه علم فقه را تدوين و آنرا بر ابواب، كتب و فصول ترتيب نمود. بطوريكه امام مالك (رح) در موطاى خويش از وى تبعيت كرد. مزيدى بر اينها او جايگاه رفيعى در علم حديث را نيز دارا بود.
٧ – امام ابوحنيفه نخستين شخصى بود كه مجلس و شوراى بزرگ علمى مشتمل بر ٣٦ تن از فقها، محدثين، علماى برجسته و مسلط بر فنون زبان عربى را تشكيل داد. مجلسى كه بعد از بررسى همجانبه مسائل علمى، ادله شرعى را در پرتو كلام الهى و سنت نبوى، استخراج و مكتوب مى نمودند. او را ميتوان مبتكر كار جمعى و شورايى در فقاهت معرفى نمود كه قبل و چه بسا بعد از وى بطور انفرادى از سوى ديگران انجام شده.
٨ – امام ابوحنيفه (رح) در علميت، ايماندارى، تقوا و پرهيزگارى، پاك نفسى و نيكو سرشتى، عدم وابستگى به دستگاه حكومت، داشتن اخلاق حميده، سخاوت و مهرورزى به نيازمندان، حُسن معاشرت با خلق و اطاعت خاضعانه به معبودش، امامى همام و بى بديل بود.
٩ – امام ابوحنيفه بنابر قدامت زمانى و مدارج بلند علمى، مورد احترام ساير ائمه اهل سنت قرار داشت كه اورا امام اعظم ناميده اند. امام شافعى (رح) همه را عيال و ريزه خوار فقه امام ابوحنيفه (رح) خوانده، از امام مالك (رح) نقل شده كه گفته: شصت هزار مسئله از فقه امام ابو حنيفه، نزد من است و اگر او بگويد كه اين ستون از طلاست، همان از پرده برون مى آيد. او بر كهكشانى از معارف فقه تكيه زده است. و امام احمد حنبل ( رح) گفته كه ابوحنيفه در ورع و زهد و گزينش آخرت بر دنيا در جايگاهى قرار دارد كه كسى به وى نمى رسد.
١٠ – امام ابوحنيفه (رح) كسى است كه مولانا محمد عمر سربازى (رح) در مورد وى نوشته:( كمالات امام همام، امام الائمه ابوحنيفه (رح) قريب هزار و سه صد سال است كه در تمام ربع مسكون بر جميع اقشار عالم شناخته شده اند و سه حصه امت اسلام، مقلد او اند.)، علامه زاهد كوثرى (رح) گفته كه در سرزمين هاى هند و سند و روم و تركيه و آسياى مركزى و پاكستان و افغانستان و در چين و سرزمين روس و قفقاز، سرب و بوسنيا و آلبان و بلغار و يونان و سرزمين هاى عثمانى و حبشى و طرابلس و غرب و تونس و جنوب افريقا و بنگلديش و ساير سرزمين ها، حنفى مذهبان وجود دارند.
١١ – امام ابوحنيفه (رح) كسى است كه نقل و عقل و روايت و رأى را براى فهم دين بهم آميخت. بر ارجحيت نقل و نص و روايت تأكيد ورزيد و عقل و رأى و خرد را ملزومات درك معارف دين پنداشت. او بود كه قرآن و سنت و قول صحابه را ارجحيت قائل شد و بصراحت گفت كه حديث صحيح، مذهب من است.
١٢ – امام ابوحنيفه (رح) بنيانگذار چنان مذهب و راوى تنها قرائت خردمحور از دين است كه نه تنها ظرافت و ظرفيت سازگارى با دنياى عقلگراى امروز و مقتضيات جوامع متمدن كنونى را داراست، بلكه پتانسيل تفاهم با اديان ديگر و استعداد تعامل با ساير مذاهب، فرقه ها و قرائت هاى درون دينى اسلام را در درونمايه خود دارد. از اينرو حنفيت بسترى مساعد و مناسب براى پذيرش تنوع در ابعاد، دينى، اجتماعى و فرهنگى است.
١٣- امام ابوحنيفه (رح) و مذهب فقهى او بر ساير امامان بزرگوار اهل سنت و مذاهب مربوطه شان قدامت زمانى دارد، طوريكه ساير ائمه (رح) از افكار و كار شيوه امام ابوحنيفه(رح) در علم فقه بهره برده اند و در بسيارى موارد منهج او را بكار بسته اند. زيرا تا قبل از امام ابوحنيفه (رح) سيستم مشخصى براى اجتهاد وجود نداشت.
١٤- از آنجائيكه حنفيت بعنوان معقول ترين و جامع ترين فقه مدون، مذهب رسمى چند امپراطورى از جمله عباسى ها، سلجوقى ها، عثمانى ها و سامانى ها بوده كه در مقاطع مختلف تاريخ، در گستره ى پهناور جهان اسلام بمثابه قانون مشروعيت داشته، بر وسعت، گسترده گى و غناى آن در زمينه هاى مختلف حيات اجتماعى نظير: معاملات، قوانين جزايى، امور بازرگانى، روابط حقوقى، احوال شخصيه افزوده شده است. به همين لحاظ است كه امروزه، بيشترين پيروان را در تعداد زيادى از كشور ها دارا است.
١٥- حنفيت بعنوان مذهب رسمى در كشور ما، نه تنها در قانون اساس درج و در محاكم و ادارات دولتى مرعى الاجراء بوده، بلكه در فقدان حكومت ها و در مقاطع بحرانى نيز، بمثابه شريعت و قانون، حلال منازعات و مشكلات حقوقى و مايه و سنگپايه همزيستى مردم ما در احوال شخصيه شان بوده.
بى ترديد، در زمانه ى كه برداشتهاى وارونه، افراطى، ظاهر گرا و سطحى نگر از ديانت و شريعت، تصوير غلط و خشنى از سيماى تابناك اسلام عزيز ترسيم نموده و گروه هاى قشرى و تكفيرى، بانى و باعث حوادث ناميمون و تلاطمات ناگوار اجتماعى از آدرس دين در جوامع اسلامى و غير اسلامى گرديده اند، تنها قرائت عقلگرا، معتدل و منعطف حنفى است كه ميتواند، وجهه نورانى و حقيقى اسلام را به جهانيان تبارز و تبلور دهد.
فلهذا به دلايل متذكره و ده ها دليل معقول و منطقى ديگر، ملزم به بازخوانى افكار و انديشه هاى آن امام همام و دميدن روح مذهب وى در كالبد زمانه و منظومه دينى جامعه خويش هستيم. و نسبت به هر زمان ديگر به تبليغ و ترويج حنفيت خردگرا و اعتدال پسند در كشور خويش نيازمند مى باشيم. كه ايجاد و نامگذارى اين وبسايت و كار روشنگرانه ى دينى از اين مجرا، قدمى اندك و تلاشى كوچك در راستاى آن هدف بزرگى است.
و من الله التوفيق