فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا… (روم، ٣٠)
پس روى خود را متوجه آئين خالص پروردگار كن !نيم نگاهى به نوروز در پرتو قرآن
نيم نگاهى به نوروز در پرتو قرآن
هر ساله با فرا رسیدن نوروز، بحث حلال و حرام بودن آن در میان موافقان و مخالفانش داغ میشود. و بدون رسیدن به یک اجماع قطعى و منطقى، از فرداى آن به سال بعد موکول میشود و پیوسته همین آش است و همین کاسه. اما من از منظر و چشم انداز دیگرى به این پدیده نگاه مى کنم.
هر سال در طلیعه بهار این دعاى زیبا ( یا مقلب القلوب و الابصار ….) را که نسبتى با نوروز دارد، تکرار میشود. اما آیا تا حال به مفهوم آن اندیشیده اید؟
مقلب از قلب و انقلاب گرفته شده و تغییر و دگرگونى را افاده مى کند. چرا این عضو بدن قلب نامیده شده است ؟ زیرا هیچ عضوى به اندازه ى آن تغیر پذیر نیست. تمام اعضاء و اجزاى بدن انسان، کارکرد ثابت و یک نواخت دارد. چشم، گوش، دست و پاى ما وظایف مشخص خودش را دارند. حتى مغز و دماغ انسان نیز عملیه ثابتى را اجراء میکند. اما قلب نه تنها عضو محورى بدن است بلکه مدام در تغییر و تحول است. البته از قلب دو نوع برداشت وجود دارد. یکى همان عضوى از بدن است که وظیفه تصفیه و رساندن خون را دارد. و دیگرى منظور از شخصیت، روح، نفس و ضمیر آدمى است.
در قرآن ١٣٢ بار کلمه قلب در موارد متفاوت بکار رفته است. در فرهنگ قرآن بر تغیر پذیرى قلب به ایمان، رأفت، بیم، امید، قساوت، تعصب و موارد دیگرى اشاره شده است.
١ – سنگدلى :
و اگر خشن و سنگدل بودی، از اطراف تو، پراکنده میشدند. ( وَلَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ. ) ١۵٩ آل عمران
٢ – مرض :
در قلب هایشان مرض است. ( فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ ) ٩ بقره
٣ – تعصب :
بر قلب هایشان مهر زده شده و دچار تعصب شده اند.( خَتَمَ اللّهُ عَلَى قُلُوبِهمْ ) ٧ بقره
۴ – رعب و ترس :
بزودی در دلهای کافران، به دلیل شرک شان نسبت به الله ( ج ) ، رعب و ترس میافکنیم.( سَنُلْقِی فِی قُلُوبِ الَّذِینَ کَفَرُوا الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَکُوا بِاللَّهِ ) ١۵١ آل عمران
۵ – الفت و محبت :
الفت بین دلها. ( أَلَّفْتَ بَیْنَ قُلُوبِهِمْ ) ۶٣ انفال
۶ – قساوت :
سپس دلهای شما بعد از این واقعه سخت شد، همچون سنگ( ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُکُم مِّن بَعْدِ ذَلِکَ فَهِیَ کَالْحِجَارَهِ ) ٧۴ بقره
٧ – آرامش :
آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش مییابد ( أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ ) ٢٨ رعد
٨ – فهم و درک :
بر دلهای آنان پرده ها افکندهایم تا آن را نفهمند. ( وَجَعَلْنَا عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ أَکِنَّهً أَنْ یَفْقَهُوهُ )٢۵ انعام
با این نمونه ها از کلام الهى، مشخص میشود که به چه پیمانه ى قلب و بصیرت ، امکان تغییر پذیرى و تحول را دارد.
داستانهاى در قرآن ذکر گردیده که حکایت از تحول قلب انسان دارد.
١ – آنگاه که فرعون براى مقابله با حضرت موسى، عده ى از ساحران ماهر را جمع نمود. اما ساحران با دیدن معجزه ى حضرت موسى، منقلب شدند و ایمان آوردند. و زمانیکه مشمول مجازات فرعون قرار گرفتند، پاسخ دادند که ما بسوى پروردگار ما منقلب شده ایم. ( إِنَّا إِلَى رَبِّنَا مُنقَلِبُونَ ) . قرآن این تحول ایمانى را به قلب نسبت داده است نه به فکر.
٢- در جنگ احد که تعداد زیادى از مومنین شهید و زخمى شدند. و ظاهراً دشمن غلبه حاصل نموده ، به این پیروزى بسنده کرده، قصد باز گشت به مکه را داشتند که مومنین زخم خورده بدستور پیامبر ( ص ) مؤظف به تعقیب دشمن شدند. در حالیکه مردم، آنها را از کثرت دشمن و خطر تلفات بیشتر مى هراسانیدند. قرآن تحول قلبى آنان را چنین توصیف مى کند: آنها با نعمت و فضل پروردگارشان، بازگشتند.( فَانقَلَبُواْ بِنِعْمَهٍ مِّنَ اللّه )١٧۴ آل عمران. باز هم این پایدارى و استقامت را به تحول ایمان ایکه نعمت پروردگار است، محول میکند.
٣ – قرآن در مورد آنانیکه در برابر دعوت و هدایت پیامبر (ص ) ، بهانه جویى میکردند و مى گفتند که اگرمعجزه مى آورد، ایمان مى أوردیم. میگوید: و ما دلها و چشمهای آنها را واژگون میسازیم . ( ونُقَلِّبُ أَفْئِدَتَهُمْ وَأَبْصَارَهُمْ کَمَا لَمْ یُؤْمِنُوا ) ١١١انعام
چون با دید منفى به هدایت نگاه میکنند، ثمره ى قطعى آن ، واژگونه دیدن حقیقت است.
۴ – آیه معروفى را که مدام هنگام سفرهاى هوایى مى خوانیم نیز حکایت از تحول علمى انسان از مغاره نشینى تا پرواز به آسمانها دارد : منزه است ذاتى که این وسیله را مسخر ما کرده، ما چنین قابلیت و استعدادى را نداشتیم. و ما بسوى خدا منقلب مى شویم .( سُبْحَانَ الَّذِی سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا کُنَّا لَهُ مُقْرِنِینَ ، وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ ) ١۴ زخرف
آیات متعددى در قرآن و معارف دینى وجود دارد که بیانگر آنست که تدبیر امور و تغییر شب و روز در دست بلا کیف الهى است. و سر نخ و سر رشته ى همه ى این تغییرات در دست خدائیست که خالق همه ى هستى است.
در سوره ( ق ) در ادامه بیان احوال امتهاى پیشین و زنده شدن پس از مرگ و برپا شدن قیامت میگوید: این روزیست که چشمان تان تیز بین است. فَبَصَرُکَ الْیَوْمَ حَدِیدٌ (۲۲)، و اینها تذکریست براى آنهایى که منقلب به حقایق الهى شده اند. إِنَّ فِی ذَلِکَ لَذِکْرَى لِمَن کَانَ لَهُ قَلْبٌ (۳۷ ). و هیچ تحول و دگرکونى در ما اتفاق نمى افتد مگر اینکه سر رشته ى آن به خدا تعلق دارد، زیرا او میان ما و قلب ما حائل است.
این بحث را تنها نمیتوان در تاریخ جستجو کرد بلکه در زمانه ى خود ما بوضوح مى بینیم که بسى از شخصیت هاى بزرگى چون جنرال خلیل رئیس کشف وزارت دفاع دولت کمونیستى که تحصیلکرده و عضو حزب دیموکراتیک خلق بود، میر تاج الدین از جنرالان اردو و ده ها تن دیگر با تحول قلبى، بر همه ى جاه و مقام دنیایى پشت پا زدند و با پیوستن به صف ایمان و همکارى با مجاهدان راستین، بسوى خدا منقلب شدند و در کمال گمنامى، جام شهادت را نوشیدند و بمقام رفیعى صعود نمودند. و چه بسى جهادگران ایکه پس از عمرى تلاش و مجاهدت، بسوى دنیا منقلب شدند و کار نامه زشتى از خود به تصویر کشیدند و بجا ماندند.
و چون همه ى تحولات و انقلابات در انفس و آفاق و از گردش الکترون بدور پروتون تا چرخش زمین بمحور آفتاب و همه ى کهکشانها دست الله است. دعا مى کنیم که : اى دگرکون کننده قلب ها و بصیرت ها و اى مدیر و مدبر امور و شب و روز و اى تحول بخش حالات و احوال !
– متحول ساز حال ما را به بهترین احوال .
– کشور و مردم ما را که سالهاست در گرداب بدبختى جهل، تعصب، گمراهى، نفاق، دنیا طلبى و ذلت دست و پا مى زند، از این مصیبت عظمى برهان.
– در قلب ها و بصیرت ما چنان تحولى بنما تا در برابر هیج طاغوتى سر خم نکنیم جز ذات لایزالت .
یا مقلب القلوب و الابصار یا مدیر الیل و النهار
یا محول الحول و الاحوال حول حالنا الى احسن الحال
بحث در مورد'نيم نگاهى به نوروز در پرتو قرآن'
نظریات خود را بنوسید
نظریات خود را باره این مقاله با ما شریک کنید